Trombone

De (Schuif) Trombone is een koperen blaasinstrument. Trombone betekent letterlijk “Grote Trompet”. Het instrument klinkt lager, omdat de buis langer en groter van diameter is dan die van de Trompet. Ook is de beker wijder en het mondstuk groter dan dat van de Trompet. 

Het geluid/de klank wordt geproduceerd door het vibreren (middels aanblazen) van de lippen tegen het mondstuk. Een Schuiftrombone heeft geen ventielen (afgezien van een model uitgerust met een Kwart/kwintventiel) maar een schuif (Coulisse). De Ventieltrombone heeft uiteraard wel ventielen (Pistons). 

De verschillende tonen ontstaan door het in- en uitschuiven van de schuifbuis en in combinatie met veranderende lipspanning tijdens het blazen. Door het schuifsysteem kan de Trombonist in combinatie met een tongaanzet en rollende R, bijvoorbeeld een raceauto of “ glijbaan” (glissando) laten klinken. Op de schuif hanteren we 7 standen (posities) om in combinatie met je gehoor zuivere tonen te kunnen spelen.

Genres
De trombone is door zijn veelzijdigheid aan klanken voor veel muziekstijlen gebruikt. In zowel Kerk/Koor-, Moderne -, Film-, Pop/ Jazzmuziek en het Symfonisch repertoire of Blaasmuziek (Ha-Fa-Bra) is de trombone niet weg te denken. De bijvoorbeeld sonore warme vocale klank van de Trombone maakt haar breed inzetbaar voor diverse ensembles. De Trombone werd en wordt in allerlei genres gebruikt in zowel Klassieke-, Kamer-, Wereld en Lichte Muziek (Jazz en Pop).

Vanaf welke leeftijd
De leeftijd om te starten met de Trombone(les) hangt af van lichaamsbouw, zoals de lengte van de armen en of je gebit al gewisseld is. Meestal is 9 jaar een prima leeftijd om te starten. Er zijn tegenwoordig ook plastieken Trombones in de handel verkrijgbaar die het gewicht van de trombone aanzienlijk verminderen.

Lesdag: maandag

Kennismakingsles
Heb je zin om op les te komen maar wil je eerst een les uitproberen?
Geen probleem! Je kunt gedurende het hele jaar een kennismakingsles aanvragen zodat je eerst kunt kennismaken met de docent en/of het instrument. De docent neemt dan contact met je op om een afspraak te maken en deze proefles is gratis. 

Contact

Hillegomse Muziekschool

Keurmerk

Aanmelden nieuwsbrief

Scroll naar boven

Honoré Prins

Lida Straathof

Lida Straathof