Hobo

De hobo is een houten blaasinstrument met zilveren klepjes. Het is een instrument met heel veel karakter en een zeer heldere, doordringende klank; soms zilverachtig, dan weer donker; heel zacht, dan weer heel luid. De hobo heeft een veelzijdiger expressiviteit dan enig ander orkestinstrument.

In het symfonie-orkest is de hobo een belangrijk instrument, dat je vaak solo kunt horen spelen. Zowel Mozart, Bach als Beethoven en vele andere beroemde componisten hebben voor hobo muziek geschreven. De hobo leent zich ook goed voor het samenspelen met andere instrumenten in kleinere groepjes, zodat je ook al snel samen muziek kunt maken.

Zelf het riet maken
Een belangrijk kenmerk van de hobo is het dubbelriet, dat er voor zorgt dat de luchtkolom in het instrument in trilling gebracht wordt. Daardoor klinken de tonen. Het riet dat op de juiste maat gemaakt is, wordt door de hoboïst zelf gemaakt. Het riethout dat hiervoor gebruikt wordt groeit bij voorbeeld langs rivieren aan de Middellandse Zee.

Als je 8 of 9 jaar bent kun je al hobo gaan spelen. Het rietje krijg je dan van je docent, die het zelf maakt. Later kun je ook van je docent leren om zelf je eigen rieten te maken.

De eerste noten
Als je op les komt zul je ook noten leren lezen, wanneer je dat nog niet geleerd hebt. Je docent zal je precies uitleggen hoe dat gaat. De lessen zijn wekelijks en vinden plaats als individuele les. Heb je nog geen hobo? Geen probleem, je kunt eerst een instrument huren, voordat je er zelf een aanschaft.

De ontwikkeling van de hobo
Vanaf 1840 ontwikkelde de instrumentbouwer Guillaume Triebert en zijn zonen de Franse hobo; een opvolger van de barokhobo. Die had vergeleken met zijn voorganger een meer solistisch geluid. Dat was ook wel nodig, want het symfonie-orkest werd steeds groter.

Nadat Theobald Böhm het kleppensysteem ontwikkelde voor de fluit, was het Triebert die het toepaste op de hobo. De ‘conservatoire’ hobo die vanaf 1880 verkocht werd is in essentie hetzelfde instrument als waar we nu nog op spelen.

Lesdag: dinsdag

Kennismakingsles
Heb je zin om op les te komen maar wil je eerst een les uitproberen?
Geen probleem! Je kunt gedurende het hele jaar een kennismakingsles aanvragen zodat je eerst kunt kennismaken met de docent en/of het instrument. De docent neemt dan contact met je op om een afspraak te maken en deze proefles is gratis. 

Contact

Hillegomse Muziekschool

Keurmerk

Aanmelden nieuwsbrief

Scroll naar boven

Quentin Rychner

Lida Straathof

Lida Straathof