Gitaar

Lijkt het je leuk om gitaar te leren spelen? Dan is er een ruime keuze op de Hillegomse Muziekschool. Je kunt kiezen voor klassiek gitaar, popgitaar, elektrische gitaar of basgitaar. Voor elke muzikant is er wel een instrument en bijbehorende muziekstijl die goed past.

Klassiek gitaar
Dit snaarinstrument is gemaakt van allerlei tropische houtsoorten en is bespannen met zes snaren. Het is een akoestisch instrument. Dat wil zeggen, dat de klank gemaakt wordt in een klankkast. De Klassieke of Spaanse gitaar is sinds de zestiende eeuw eigenlijk weinig veranderd. De zes snaren die traditioneel van darm gemaakt werden, zijn nu meestal van nylon.

De Klassieke gitaarles
Als je op klassiekgitaarles gaat, denken veel mensen dat je klassieke muziek moet spelen. Dat is niet waar. Je krijgt les op de Spaanse gitaar, ook wel klassieke gitaar genoemd. Deze heeft in tegenstelling tot de elektrische gitaar nylon snaren. Je kunt er echt van alles op spelen: blues, Spaans, Zuid-Amerikaans, gevoelige liedjes, je leert tokkelen, of fingerpicking (het hele snelle werk), akkoorden en allerlei slagjes, en je zult het misschien niet geloven, maar ik heb zelfs jonge leerlingen die klassieke muziek leuk vinden!
Als je zelf een nummer gehoord hebt wat je helemaal te gek vindt, en je hebt genoeg lessen gehad om het te kunnen proberen, kan ik de melodie voor je op papier zetten (ja, in notenschrift).

Wat leer je allemaal als je op les gaat: 
Je leert een goede zithouding Het is heel belangrijk, dat je gelijk een goede zithouding aanleert om o.a. rugklachten te voorkomen. Op de les let ik er op dat je een goede houding hebt tijdens je spel. De voetenbank helpt je daarbij. Indien nodig worden andere hulpmiddelen gebruikt. Je hebt tenslotte maar één rug.

Je leert een goede techniek aan
Het leren van een goede speeltechniek is natuurlijk ook heel belangrijk. Over het algemeen wordt de manier van spelen afgestemd op je leeftijd, en hoe handig je bent met je vingers. Als je met je vingers goed kleine bewegingen kunt maken, is gitaar een goed instrument voor je. Het is ook een voordeel als je geduldig bent en bijvoorbeeld mooi kunt schrijven of tekenen.

Je leert noten lezen
Leren noten lezen is een belangrijk deel van de lessen. Echter bij jonge kinderen (6-10 jaar) is de gewone leesvaardigheid meestal nog niet op peil. In dat geval wordt de lesmethode aangepast, en wordt op een speelse manier toegewerkt naar het notenschrift.

Veel jonge mensen en volwassenen vragen zich af wat nu het voordeel is van noten lezen. Ze zien er een beetje tegenop. Dat is nergens voor nodig. Het is niet zo dat je gelijk een heleboel noten tegelijk moet onthouden. Zo heb je ook niet leren lezen. Dat ging letter voor letter. Bij het notenschrift is dat ook zo: noot voor noot en stap voor stap. Snaarsgewijs worden 2 à 3 noten aangeleerd, waarbij ik ruim de tijd neem om ook de techniek te oefenen.
Maar: noten lezen is geen doel op zich: het gaat natuurlijk om gitaar leren spelen!

Het kunnen lezen van notenschrift heeft een aantal voordelen:
1. Het notenschrift is een universele muzikale taal.
2. Het notenschrift stelt je in staat om met andere mensen samen te spelen, ongeacht hun nationaliteit. Met een inwoner van Japan kun je misschien niet praten, maar met bladmuziek kun je wel samen muziek maken!
3. Als je eens een nieuw stuk wil spelen, hoef je alleen maar naar de muziekwinkel te gaan of op internet bladmuziek te bestellen. Als je op gehoor speelt of zonder boeken of leraar, kan het zijn dat je in hetzelfde kringetje blijft ronddraaien en niet vooruit komt.
4. Niet iedereen is auditief ingesteld, oftewel: is handig in het op gehoor naspelen van (bekende) liedjes. En lukt het wel: niet iedereen kan goed onthouden wat hij ooit op zijn gitaar uitgepuzzeld heeft.
5. Bladmuziek heeft geduld.
6. Tot slot helpt notenschrift je meer muzikaliteit en variatie in je spel te leggen. Bij de muziekstukken staat duidelijk wat je moet doen: snel, hard spelen, in wandeltempo, superzacht, loeihard, razendsnel, slakkengangetje? Alles staat erbij.

Tot slot
Voor welk instrument je ook kiest, het is altijd belangrijk dat je juist in het begin goed les krijgt. Docenten van gecertificeerde muziekscholen zijn opgeleid om les te geven en hebben op het Conservatorium vakken gevolgd speciaal gericht op de beginnende leerling. Hoe beter je basis, hoe groter de ontwikkeling.

Popgitaar
Stel je eens voor. Het lijkt je leuk om gitaar te leren spelen en schrijft je in voor een kennismakingsles. Als je dan voor het eerst een gitaar in je handen krijgt, voelt het misschien nog wat onwennig, maar al gauw krijg je er wat geluid uit en een paar minuten later speel je al een bekende popsong!

Op de Hillegomse Muziekschool is dit mogelijk!
Je kan lessen volgen op een akoestische gitaar, een elektrische gitaar en zelfs op een basgitaar. Het leuke aan deze popgitaarlessen is, dat je alle basisbeginselen van het gitaarspelen leert, alleen doe je dit door het spelen van bekende popsongs van nu. Geen noten, maar lekker samenspelen in de les, en thuis mee oefenen met mp3’s en youtube. Je leert onder meer akkoorden, melodieën en ritmes spelen die veel gebruikt worden, maar je leert bijvoorbeeld ook soleren en improviseren.

Het notenschrift komt in het begin nog niet aan bod; met een makkelijkere manier van noteren, en het thuis meespelen met mp3’s en videos waarin de leraar het voordoet, leer je al snel je favoriete nummers spelen. Op de elektrische gitaar speel je ook vaak solo’s. In de les zullen we daarom ook al gauw een begin maken met soleren en improviseren.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet per se op een akoestische gitaar te starten. Ook zonder enige ervaring en vanaf jonge leeftijd zou je al met elektrische gitaar of basgitaar kunnen beginnen.

Elektrische gitaar of basgitaar
De elektrische gitaar wordt veel gebruikt in de pop/rockmuziek. De gitaar heeft geen klankkast zoals een akoestische gitaar, maar je hebt een versterker/luidspreker nodig om geluid te maken. Een akoestische en elektrische gitaar kun je in principe op dezelfde manier bespelen, alleen kun je de in pop/rockmuziek gebruikte technieken op een elektrische gitaar wat makkelijker toepassen.
In de elektrische gitaarles leer je aan de hand van popliedjes de basisbeginselen van het gitaarspelen. Je leert onder meer akkoorden, melodieen en ritmes spelen die veel gebruikt worden, maar je leert bijvoordeeld ook soleren en improviseren.

Lesdag: dinsdag en donderdag

Kennismakingsles
Heb je zin om op les te komen maar wil je eerst een les uitproberen?
Geen probleem! Je kunt gedurende het hele jaar een kennismakingsles aanvragen zodat je eerst kunt kennismaken met de docent en/of het instrument. De docent neemt dan contact met je op om een afspraak te maken en deze proefles is gratis. 

Contact

Hillegomse Muziekschool

Keurmerk

Aanmelden nieuwsbrief

Scroll naar boven

Davide Zambon

Lida Straathof

Lida Straathof