Blokfluit

Over de Blokfluit

De blokfluit is al een heel oud instrument en bestaat al sinds de 12e eeuw. De meeste muziek die voor de blokfluit is gecomponeerd is ook al oud en komt uit de Renaissance en de Baroktijd. Natuurlijk kun je ook allerlei andere soorten muziek op de blokfluit spelen van mooie rustige Ierse muziek tot stoere Jazzmuziek, alles kan!

De blokfluit wordt zo genoemd omdat er aan de bovenkant een blokje hout in het mondstuk is geschoven. Zonder dit blokje komt er geen toon uit het instrument en zou je er ook niet op kunnen fluiten, vandaar de naam blokfluit!

De blokfluit heeft een hele familie met allerlei soorten blokfluiten. De gewone blokfluit die iedereen kent heet eigenlijk de sopraanblokfluit. Verder zijn er altblokfluiten, tenorblokfluiten en basblokfluiten. En de hele kleine sopraninoblokfluit!

De kleinste blokfluiten klinken hoog en de grootste blokfluiten heel laag. Op de grotere blokfluiten zitten de vingergaten soms zo ver van elkaar, dat er kleppen op gezet zijn om ze te kunnen bespelen. Met al deze verschillende soorten blokfluiten bij elkaar kun je een echt blokfluitorkest maken!
Het is niet zo moeilijk om geluid uit een blokfluit te krijgen, maar als je echt mooi wilt leren spelen moet je heel veel dingen leren. Zoals bijvoorbeeld de geheime blokfluittaal waarmee je mooie tonen kunt maken….

Blokfluit leren spelen

Je leert blokfluiten spelen in alle maten, zolang je handen maar groot genoeg zijn: de blokfluit groeit met je mee!

Je ontdekt muziek uit verschillende tijden (hoe klinkt middeleeuwse muziek?) en stijlen (je kunt natuurlijk klassieke muziek spelen, maar ook klezmer of je favoriete popsong).

Je leert ook samen te spelen met andere mensen en instrumenten: we organiseren regelmatig ensemblemuziek activiteiten, waarbij alle blokfluitleerlingen (en ook andere instrumenten) samenkomen en optreden.

Ja, je leert ook hoe je op het podium staat en optreedt, alleen en met anderen.

Je leert natuurlijk noten lezen en zingen, maar ook een melodie afspelen die je hoort. Spannend!

Praktische info

lesdag:   dinsdag
Lesmogelijkheden:   abonnement - lessenkaart

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Scroll naar boven